رضاپور- فردا پس از پایان مراسم نماز جمعه به مناسبت روز درختکاری 3 هزار نهال توزیع می شود.
امروز دل زمین شاد است و آسمان به راحتی نفس می کشد.
پرنده ها سرود بهاری سر داده اند و خورشید با دل گرمی بر زمین می تابد.
همه مردم با زمین مهربان شده اند و به یاری طبیعت آمده اند.
امروز چشم پیوند مردم با طبیعت است. دست ها نهال دوستی می کارند و دل های بهاری خزان را فراری می دهند.
امروز روز درختکاری است، بیایید با زمین آشتی کنیم و هر یک درختی به نشانه مهر و دوستی در آن بنشانیم.
*درختکاری نوعی عبادت ...
یک شهروند بیرجندی درختکاری را نوعی عبادت می داند و می گوید: درخت یکی از زیباترین و پرثمرترین نعمت های پروردگار متعال است که نیاز روحی و خیلی از نیازهای انسان و دیگر موجودات زنده را برآورده می کند.
رمضانی پیرمرد 54 ساله ای است که می افزاید: کاشتن درخت، اجر اخروی در پی دارد و از قداست ویژه ای برخوردار است تا حدی که کاشت درخت نوعی عبادت فرض و روایات معتبری از پیامبر اکرم (ص) و ائمه در این خصوص نقل شده است.
یک خانم میان سال هم می گوید: درخت یکی از نعمت های الهی است و انسان وظیفه دارد در حفظ آن بکوشد، هر درختی که در گوشه ای می روید و شاخ و برگ می گستراند، متعلق به همه مردم است و بخشی از ثروت ملی محسوب می شود.
هدایتی خاطر نشان می کند: حراست از درختان و جلوگیری از نابودی آن ها جز وظایف اخلاقی و ملی ماست وکوتاهی در این زمینه، ضایع کردن نعمت است و گناه محسوب می شود.
وی از درختان به عنوان مهم ترین منابع تجدید شونده طبیعی، یاد می کند و می افزاید: درختان نقش بسیار مهمی در زندگی ما دارند و امام صادق (ع) نیز در این باره فرموده اند که انسان به داشتن درخت، آب دادن و مواظبت کردن از آن مکلف شده است.
یک دانشجو می گوید: با توجه به صنعتی شدن شهرها از یک سو و تخریب جنگل ها و مراتع به دلایل مختلف از سوی دیگر، نگهداری از درختان، اجرای طرح های گسترده جنگل کاری و احیای فضای سبز اهمیت بسیاری در حفظ سلامت مردم دارد.
یک روحانی هم با اشاره به آیه ای در سوره انعام می گوید: آن جا که دلایل توحید را بر می شمارد، درخت و گیاهان را نشانه ای برای اهل ایمان ذکر می کند و می فرماید: به وسیله گیاهان گوناگون رویاندیم و از آن ساقه هاو شاخه های سبز خارج ساختیم و از آن ها دانه های متراکم، شکوفه نخل و خوشه هایی با رشته های باریک بیرون فرستادیم و از انواع انگور و زیتون و انار به میوه آن و طرز رسیدنش بنگرید که در آن نشانه هایی برای افراد با ایمان است.
حجت الاسلام محمدی می افزاید: در قرآن آیات دیگری نیز به چشم می خورد که با اشاره به درختان و چگونگی رویش آن ها برای معرفت و پرستش پروردگار یکتا، نشانه هایی را ذکر کرده است.
وی ادامه داد: یکی از عواملی که در از بین رفتن درختان و تخریب جنگل ها موثر است قطع درختان جنگلی برای امرار معاش از طریق فروش آن ها است که این کار در فرهنگ اسلامی، بسیار نکوهش شده و قطع درختان، به خصوص درختان میوه دار نهی شده است.
*توزیع 330 هزار اصله نهال در روز درختکاری
هر سال روز درختکاری که می رسد برنامه هایی برای کاشت درختان اجرا می شود.
رئیس ادار منابع طبیعی شهرستان بیرجند به خبرنگار ما می گوید: امسال در مجموع 330 هزار اصله نهال تولید شده در روز درختکاری، بین مردم توزیع می شود که بخشی از آن یعنی 205 هزار اصله به شهرستان های استان بر اساس سهمیه اختصاص می یابد.
عباس علی فرهنگی سهم شهرستان بیرجند را 125 هزار نهال عنوان کرد و افزود: در مراسم نماز جمعه حدود 3 هزار نهال توزیع می شود.
وی گفت: کاج، سرو خمره ای، سرو شیراز، زبان گنجشک ارغوان، اقاقیا، زیتون تلخ، بادام و سنجد از جمله نهال هایی هستند که توزیع خواهند شد.
وی ادامه داد: علاوه بر توزیع نهال در روز درختکاری بروشورهایی با عنوان نحوه کاشت نهال در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
فرهنگی بر ضرورت فرهنگ سازی کاشت نهال تاکید کرد و گفت: آن چه برای مردم از اهمیت بیشتری برخوردار است حمایت و حفاظت از فضای سبز و درخت می باشد که نقش رسانه ها در این خصوص بر کسی پوشیده نیست.
وی اضافه کرد: برگزاری مراسم سنتی درختکاری توسط اداره منابع طبیعی شهرداری و دانشگاه بیرجند از جمله برنامه های اختصاصی این روز است.
*شمار درختان را افزایش دهیم
حال با توجه به این که هر روز از وسعت جنگل ها و فضای سبز کاسته می شود برای پایان بخشیدن به روند از بین رفتن درختان روی آوردن به اجرای سیاست های کلان در بخش منابع طبیعی، ضروری به نظر می رسد.
ترویج فرهنگ و سنت حسنه درختکاری و جلوگیری از انهدام جنگل ها و فضای سبز، نیازمند همت و تلاش مشترک دولت و مردم است.
رهبر ومعظم انقلاب اسلامی، ضمن تاکید فراوان بر اهمیت کاشت درخت در هر مکانی که امکان آن وجود دارد تصریح کرده اند: اگر هر فرد ایرانی فقط یک نهال بکارد، میلیون ها درخت بر آن چه موجود است، افزوده خواهد شد.ظرزخراسان